Småländska kroppkakor – szwedzkie pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem wydają się taką naszą – polską potrawą, że spotkanie ich w innych krajach jest dużym zaskoczeniem. Ja na nie natknęłam się przygotowując materiał o kuchni nadbałtyckich sąsiadów do magazynu Maszkety.

Szwedzkie pyzy ziemniaczane mają tyle odmian, co i nasze. Robi się je i z ziemniaków gotowanych i z surowych. Ja wybrałam wersję smalandzką, czyli z gotowanych, a nie mając dostępu do solonej wieprzowiny zmieniłam lekko nadzienie.

Dla porównania możecie zerknąć na przepis na pyzy ziemniaczane, których ciasto jest bez dodatku jajek.

pyzy, z mięsem, kuchnia szwedzka, skandynawska,

Småländska kroppkakor

  • 0,5 kg ugotowanych ostudzonych ziemniaków, 
  • 2 jaja,
  • 2-5 szkl. mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 500 g solonej wieprzowiny (zastąpiłam 200 g wędzonego boczku + 300 g wieprzowiny),
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu,
  • pęczek zielonej cebulki

dodatki:

  • dżem z borówki brusznicy lub żurawiny, 
  • wędzony boczek lub stopione masło

Zmiel wieprzowinę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Smaż je razem, aż cebula zacznie brązowieć. Dopraw zielem angielskim, białym pieprzem i ewentualnie solą. Nadzienie przełóż do durszlaka, tak by mogło jak najbardziej odciec z ewentualnych soków. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wymieszaj z posiekaną zieloną cebulką. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka roztrzep. Do ziemniaków dodaj jajka, sól i 2,5 szklanki mąki. Szybko zagnieć nieklejące się ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dodawaj po pół szklanki mąki. Uformuj z ciasta wałek, który pokrój na 20 plastrów. Spłaszcz je ręką lub rozwałkuj na duże placki, na których układaj czubatą łyżkę nadzienia. Zbierz brzegi w jednym miejscu, sklej i lekko spłaszcz. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj tylko tyle pyz, żeby zmieściły się w jednej warstwie. Gotuj 10-15 minut od zagotowania wody, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrój w plasterki i zrumień na suchej patelni. Odcedzone kluski podawaj z plasterkami boczku i dżemem borówkowym.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *