klopsiki zapiekane w sosie z czerwonego wina

Przyznaję się bez bicia, że pretekstem do zrobienia tego sosu był zupełnie nieudany zakup czerwonego wina. Także, jeśli coś wam zalega w barku lub zostało otwarte po imprezie, a amatorów na dany smak brak, to polecam takie zastosowanie.

mięso, mielone, drobiowe, cebula, zapiekane,

klopsiki w sosie z czerwonego wina

klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz

sos z czerwonego wina:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2,5 szklanki czerwonego wina,
  • 1 szklanka passaty,
  • 10 cm gałązka rozmarynu,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • sól, pieprz

Czerstwą bułkę namocz godzinę przed robieniem klopsików. Gdy porządnie namoknie, odciśnij ją i dodaj do mielonego mięsa. Posiekaj bardzo drobno szczypiorek i razem z jajkiem dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wyrób masę. Formuj wilgotnymi dłońmi klopsiki wielkości piłki pingpongowej, układaj w naczyniu do zapiekania. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Piecz 20 minut w 175 st. C.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Oprósz mąką i dobrze wymieszaj. Powoli wlewaj wino, nie przerywając mieszania. Dodaj passatę, rozmaryn, cukier, sól pieprz. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedź go bulionem. Gotuj 20 minut. Przelej sos na klopsiki i zapiekaj 20 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *