Dziś pora na małe wspominki – rzutem na taśmę, w dniu powrotu z krótkiego urlopu, z zapakowanym bagażnikiem, lekko skorygowaliśmy trasę, żeby zajechać do białostockiego muzeum wsi w folwarku nadawki.
Ostatni raz w tym skansenie byłam chyba w szkole podstawowej i oprócz bramy wjazdowej i wiatraka widocznego z trasy na augustów niewiele pamiętałam. Jednak nie zabytki były powodem odwiedzin tego miejsca, a smaki Podlasia, czyli festyn związany z regionalną kuchnią. A że jest to bardzo różnorodna kuchnia (m.in. białoruska, litewska, tatarska) to było co oglądać i próbować. Oczywiście towarzyszył temu kiermasz rękodzieła ludowego i występy zespołów folklorystycznych z polski i litwy.
pierwszą ciekawostką były stoiska z wyrobami tatarskimi, których nazw nie notowałam będąc pewną, że mąż sfotografował całe stoisko i sobie ze zdjęcia spiszę nazwy tych specjałów. później okazało się, że oboje skupiliśmy się na listkowcu – cieście robionym tradycyjnie tylko na specjalne okazje.
![tatarski listkowiec na słodko z serem i rodzynkami tatarski listkowiec na słodko z serem i rodzynkami](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/tatarskilistkowiec2.jpg)
tatarski listkowiec – u góry na słodko z serem i rodzynkami, na dole na słono, z serem i pietruszką
![tatarski listkowiec na słono z serem i pietruszką tatarski listkowiec na słono z serem i pietruszką](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/listkowiec.jpg)
po przeciwnej stronie drogi stanęli pszczelarze z miodem i wyrobami z wosku
![miody, wyroby z wosku, świece miody, wyroby z wosku, świece](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/miodiwosk.jpg)
potem panie z ziołami i przyprawami
![przyprawy i zioła przyprawy i zioła](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/przyprawyiziola.jpg)
masarze
![tradycyjne wędliny tradycyjne wędliny](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/wedliny.jpg)
wędzarze (o ile nie stworzyłam nowego zawodu ;)) z obwoźną wędzarnią.
![wędzarnia w przyczepie samochodowej wędzarnia w przyczepie samochodowej](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/wedzarnia.jpg)
a w murowanej wędzono m.in. mięso baranie
![wędzona gicz barania wędzona gicz barania](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/wedzarnia2.jpg)
był też chleb pieczony na liściu chrzanu
![chleb na liściu chrzanu chleb na liściu chrzanu](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/chlebnalisciu.jpg)
do degustacji przeznaczone były domowe nalewki (m.in. z poziomek)
![domowe nalewki domowe nalewki](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/nalewki.jpg)
nawet nie wiedziałam, że z niektórych roślin da się zrobić syropy (babka błotna, melisa, kwiat głogu, melisa, dziurawiec, mięta). panie, które je przywiozły były świetnie przygotowane i obok każdego rodzaju można było przeczytać na co pomoże.
![naturalne syropy naturalne syropy](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/syropy3.jpg)
Ale największe atrakcje dopiero były przede mną. Pierwsza – pieczenie sękacza w wykonaniu gospodarstwa agroturystycznego „chata za wsią„.
![tradycyjne pieczenie sękacza tradycyjne pieczenie sękacza](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/sekacz1.jpg)
![tradycyjne pieczenie sękacza tradycyjne pieczenie sękacza](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/sekacz2.jpg)
![tradycyjne pieczenie sękacza tradycyjne pieczenie sękacza](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/sekacz3.jpg)
![tradycyjne pieczenie sękacza tradycyjne pieczenie sękacza](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/sekacz4.jpg)
Drugą atrakcją był rozruch leśnej bimbrowni
![rozruch leśnej bimbrowni rozruch leśnej bimbrowni](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/bimbrownia1.jpg)
![rozruch leśnej bimbrowni rozruch leśnej bimbrowni](https://uleuli.pl/wp-content/uploads/2019/03/bimbrownia2.jpg)
A trzecią było tłoczenie oleju lnianego w zabytkowej prasie, co można obejrzeć na poniższym filmie.