Ostatnio kupiłam mrożone tuszki śledzia, w których trafiłam na ikrę i mlecz. To już kolejny raz mi się przytrafiło i wtedy usmażyłam ją z jajkiem. Jeśli nie można ich zjeść od razu, to można je zasolić, o czym w następnym wpisie, jednak polecam szybki lunch, przekąskę lub kolację.
ikra i mlecz z warzywami
- ikra i mlecz z 4 śledzi atlantyckich (ok. 300 g),
- 1 średnia cebula,
- 1 cukinia (ok. 20 cm)
- 2 pomidory,
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 4 kajzerki,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- szczypiorek do przybrania
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w krążki. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojony w 2 cm kawałki mlecz i ikrę i smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem, musztardą, smaż chwilę, aż pomidory zmiękną. Przekrój kajzerki na pół i na każdą ułóż porcję warzyw z ikrą. Posyp szczypiorkiem i podawaj gorące.