wycieczka w rejony kuchni meksykańskiej 🙂
flautas – składniki:
- 6 dużych lub 12 małych pszennych tortilli,
- 3 pomidory bez skórki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju kukurydzianego + olej do smażenia,
- 1 usmażona podwójna pierś kurczaka
Pomidory, cebulę i czosnek posiekać, po czym dokładnie zmiksować, posolić. na rozgrzaną łyżkę oleju wlać sos pomidorowy (uwaga pryska). Smażyć kilka minut na dużym ogniu bez przykrycia, by odparował. Pierś pokroić w słupki i dodać do zdjętego z ognia sosu. Przy małych tortillach – układać dwie, tak by jedna zachodziła na drugą jakieś 5 cm. Duże placki pozostawić pojedyncze. Nakładać na nie po 2 łyżki sosu. Zrolować i spiąć wykałaczkami. smażyć na rozgrzanym oleju tak by były rumiane z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku.