smażone tortille

kuchnia meksykańska, tortilla, smażona,

wycieczka w rejony kuchni meksykańskiej 🙂

flautas

flautas – składniki:

  • 6 dużych lub 12 małych pszennych tortilli,
  • 3 pomidory bez skórki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego + olej do smażenia,
  • 1 usmażona podwójna pierś kurczaka

Pomidory, cebulę i czosnek posiekać, po czym dokładnie zmiksować, posolić. na rozgrzaną łyżkę oleju wlać sos pomidorowy (uwaga pryska). Smażyć kilka minut na dużym ogniu bez przykrycia, by odparował. Pierś pokroić w słupki i dodać do zdjętego z ognia sosu. Przy małych tortillach – układać dwie, tak by jedna zachodziła na drugą jakieś 5 cm. Duże placki pozostawić pojedyncze. Nakładać na nie po 2 łyżki sosu. Zrolować i spiąć wykałaczkami. smażyć na rozgrzanym oleju tak by były rumiane z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku.

flautas

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.