klops ziemniaczano-gryczany

Powody poprzedniowpisowe spowodowały, że zapasy przepisów leżą niezapisane, jeśli szybko tego nie zrobię przepadną bez wieści. Tu dodatek do mocno sosowego obiadu

klops ziemniaczano-gryczany
500 g obranych i ugotowanych ziemniaków, 300 g kaszy gryczanej, 250 g twarogu półtłustego, 250 ml mleka, 40 g masła, 40 g żółtego sera, 1 jajko, sól, pieprz
kaszę ugotować w mleku, ale wyjąć ją z niego jakieś 5 min. przed standardowym końcem gotowania. ziemniaki z twarogiem zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, dodać kaszę, roztopione masło, jajko i przyprawy,wyrobić. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej masę i posypać tartym serem żółtym. klops piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.
przed pokrojeniem lekko przestudzić. można go też odsmażać na patelni.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.