I kolejna wędlina z szynkowara, która w niczym nie ustępuje takiej sklepowej, za to ma gwarancję, że w procesie jej powstawania niczym nie była nastrzykiwana i z 1 kg mięsa nie powstały 2 kilogramy wędliny.
szynkowa
na 3 kg szynkowar
- 2 kg szynki,
- 3 łyżeczki peklosoli,
- szczypta cukru,
- po 1/4 łyżeczki przypraw: utłuczonych ziaren czarnego pieprzu, utłuczonych ziaren kolendry, mielonej gałki muszkatołowej,
- 60 ml letniej przegotowanej wody
Z szynki odkrój wszystkie tłuste kawałki tak, by stanowiły przynajmniej 1/4 całej wagi mięsa. Jeśli szynka jest chuda, to odkrój tyle mięsa. Pozostałe 3/4 pokrój w 2 cm kostkę i lekko rozbij tłuczkiem. A 1/4 zmiel na dużych oczkach maszynki do mięsa. Połącz oba mięsa i dodaj peklosól, cukier, przyprawy i wodę. Wyrabiaj tak długo, aż całość stanie się kleista, a mięso wchłonie wodę. Do szynkowara włóż woreczek i do niego masę mięsną, dobrze ubijając. Zawiąż woreczek, zamknij szynkowar i wstaw go do lodówki na 24 godziny. Szynkowar wstaw do garnka, w którym woda będzie sięgała do wysokości mięsa w szynkowarze. Doprowadź wodę do temperatury 80 st. C i utrzymuj ją przez 1,5 godziny. Zamknięty szynkowar wstaw do garnka z zimną wodą, pozostaw, aż wyraźnie się schłodzi, a potem wstaw do lodówki na 24 godziny. Wyciągnij mięso z woreczka, pokrój w plastry i podawaj.