tarta szparagowa

jeszcze pozostaję w klimacie szparagów. dziś tarta, która doskonale smakuje nie tylko na gorąco, ale również na zimno, co jest przy aktualnej pogodzie niebywałą zaletą.

tarta, szparagi, jajka, szynka, śmietana, mleko, ser

tarta ze szparagami

kruche ciasto na formę o średnicy 30 cm:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 żółtko, 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • po 1 pęczku szparagów zielonych i białych, 
  • 4 duże jajka + pozostałe z przygotowania kruchego ciasta białko,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 0,5 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki ostrego sera,
  • 150 g szynki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

do przesianej mąki dodać żółtko i pokrojone z drobną kostkę masło. siekać zagarniając mąkę na masło, aż kawałeczki będą wielkości połówek grochu. posoli, dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na około 30 minut. szparagi ugotować – ze względu na czas gotowania zielone i białe oddzielnie. zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie i osączyć. ciasto rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną formę do tart. ciasto nakłuć gęsto widelcem i wstawić na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. jajka wymieszać ze śmietaną, mlekiem i serem. dość mocno podprawić i zalać szparagi ułożone promieniście na tarcie w dwóch warstwach. posypać pokrojoną w drobną kostkę szynką. piec 20-30 minut.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.