te ciasto można zwijać w roladki lub rogale, można też nadziewać i robić bułki. wyrasta tylko jeden raz i zawsze się udaje. same plusy 🙂
drożdżowe ślimaki
- 3 szkl. mąki typ 650,
- 20 g świeżych drożdży*,
- 4 żółtka z dużych jajek,
- 1 szkl. śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1,5 szkl. gęstego dżemu (nie galaretki)
przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. gdy wyrośnie dodać resztę mąki, wymieszać i dodać pozostałe składniki. wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu** pod przykryciem (1-2 godziny). ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30-40 cm. rozsmarować dżem pozostawiając 1 cm paski wzdłuż dłuższego boku. wzdłuż niego zwinąć ciasto w roladę. ostrym nożem pokroić na 20 plasterków. ułożyć gęsto na 1 blasze. odstawić na 15-20 minut na czas rozgrzewania piekarnika do 160 st. C (jeśli się będzie pamiętać o włączeniu wcześniejszym piekarnika, to ten etap można pominąć). piec 20-25 minut. po upieczeniu ostudzić drożdżówki na kratce.
* z suszonych drożdży nie trzeba robić rozczynu (przelicznik drożdży świeżych na suszone)
** problem dobrego miejsca do wyrastania ciasta – ja zarobione ciasto wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką, zamykam piekarnik i tyle.