Dawno już nic nowego nie podawałam, zwłaszcza nic, co trzeba by piec, bo mini piekarnik mnie do pieczenia nie nastraja. Teraz na chwilę potrzebuję się oderwać od świątecznego menu, i dyskusji z ojcem pt.: chcę sałatkę z kurczaka i kukurydzy – ale poprzednia ci nie smakowała. Niemożliwe, zawsze mi smakuje. Jak to zawsze?, przecież tylko raz ją robiłam. A drugą sałatkę zrobisz z fetą i oliwkami – nie znoszę w kuchni powtarzać takich przepisów częściej niż raz do roku. Nawet paschę na Wielkanoc robię co roku inną.
No więc w ramach obiadków z przyszywaną babcią postanowiłam wykorzystać jej piekarnik. i tak kobieta wraz z młodą dostała też blachę bułeczek drożdżowych w postaci surowej.
bułeczki czosnkowe z suszonymi pomidorami
ciasto:
- 225 ml letniego mleka,
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 2 łyżeczki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 700 ale wychodzi też ze zwykłej pszennej),
- 30 g masła,
- 1 roztrzepane jajko
farsz:
- 55 g miękkiego masła,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonych, drobno posiekanych pomidorów*
Świeże drożdże wymieszać z odrobiną mleka i cukrem, oprószyć mąką. Suche po prostu wymieszać z mąką. Dodać do mąki sól i kawałeczki miękkiego masła. Zrobić w tym dołek i wlać mleko, rozczyn ze świeżych drożdży i jajko. wyrobić i odstawić do podwójnego urośnięcia.
Teraz jest pora na przygotowanie farszu. czosnek zmiażdżyć i wymieszać z masłem i pomidorami.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×80 cm. posmarować farszem i pokroić na 6 pasów 5 cm (czyli wzdłuż krótszego boku). pasy położyć jeden na drugim, ostatni farszem do środka. Pokroić na 16 części.
Formę do muffinek posmarować masłem, wysypać bułką tartą i w każdy otwór włożyć bułeczkę na sztorc. Przykryć ściereczką i ostawiać na pół godziny, po czym piec 20-30 min. w 190 st. C
* mogą być również świeże zioła, a nawet natka pietruszki