bułeczki czosnkowe z suszonymi pomidorami

Dawno już nic nowego nie podawałam, zwłaszcza nic, co trzeba by piec, bo mini piekarnik mnie do pieczenia nie nastraja. Teraz na chwilę potrzebuję się oderwać od świątecznego menu, i dyskusji z ojcem pt.: chcę sałatkę z kurczaka i kukurydzy – ale poprzednia ci nie smakowała. Niemożliwe, zawsze mi smakuje. Jak to zawsze?, przecież tylko raz ją robiłam. A drugą sałatkę zrobisz z fetą i oliwkami – nie znoszę w kuchni powtarzać takich przepisów częściej niż raz do roku. Nawet paschę na Wielkanoc robię co roku inną.

No więc w ramach obiadków z przyszywaną babcią postanowiłam wykorzystać jej piekarnik. i tak kobieta wraz z młodą dostała też blachę bułeczek drożdżowych w postaci surowej.

bułeczki czosnkowe z suszonymi pomidorami

ciasto:

  • 225 ml letniego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 2 łyżeczki drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 700 ale wychodzi też ze zwykłej pszennej),
  • 30 g masła,
  • 1 roztrzepane jajko

farsz:

  • 55 g miękkiego masła,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki suszonych, drobno posiekanych pomidorów*

Świeże drożdże wymieszać z odrobiną mleka i cukrem, oprószyć mąką. Suche po prostu wymieszać z mąką. Dodać do mąki sól i kawałeczki miękkiego masła. Zrobić w tym dołek i wlać mleko, rozczyn ze świeżych drożdży i jajko. wyrobić i odstawić do podwójnego urośnięcia.
Teraz jest pora na przygotowanie farszu. czosnek zmiażdżyć i wymieszać z masłem i pomidorami.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×80 cm. posmarować farszem i pokroić na 6 pasów 5 cm (czyli wzdłuż krótszego boku). pasy położyć jeden na drugim, ostatni farszem do środka. Pokroić na 16 części.
Formę do muffinek posmarować masłem, wysypać bułką tartą i w każdy otwór włożyć bułeczkę na sztorc. Przykryć ściereczką i ostawiać na pół godziny, po czym piec 20-30 min. w 190 st. C

* mogą być również świeże zioła, a nawet natka pietruszki

janiolka, czwartek, 09 kwietnia 2009

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.