makaron z kalafiorem i rodzynkami

Tym razem nie będzie żadnej historyjki, jeno informacja ułatwiająca poszukiwania w sklepie. Rzeczone bucatini wygląda jak grube spaghetti z dziurką w środku. Korekta: dwie informacje. Anchois i kapary nie są swoimi zamiennikami, jednakże z oboma tymi produktami bardzo dobrze potrawa smakuje. Natomiast pestki słonecznika są takimi piniami na upartego, ze zdecydowanie większą dostępnością.

bucatini z kalafiorem i rodzynkami / bucatini al cavolfiore – składniki:

  • 1 mały kalafior,  
  • 1 cienko pokrojona cebula, 
  • 1/3 szkl. oliwy, 
  • 4 filety anchois lub 2 łyżki kaparów, 
  • 3 łyżki białych rodzynek, 
  • 3 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika, 
  • 1/4 łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody, 
  • 500g bucatini, 
  • sól, czarny pieprz

bucatini z kalafiorem i rodzynkami – przepis

kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody. gotujemy go na niezbyt miękko. odcedzamy nie wylewając wody, bo w niej będzie się gotował makaron. podsmażamy cebulę, dodajemy anchois lub posiekane kapary, rodzynki, orzeszki pinii lub pestki i szafran. mieszamy przez kilka minut i dodajemy kalafior. dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez czas gotowania makaronu. makaron gotujemy w wyżej wymienionej wodzie, po odcedzeniu dodajemy do sosu kalafiorowego. delikatnie wszystko mieszamy, przyprawiamy pieprzem. możemy posypać starkowanym serem o dość ostrym smaku.

16:18, janiolka, piątek, 06 czerwca 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *