jednym z piękniejszych widoków w czasie przymusowych podróży z południa na wschód rp, jest widok towarzyszący okolicom grójca. jedzie się wtedy przez sady, sady, i… sady. zawsze stoją na poboczach skrzynki pełne jabłek (choć nie wiem, kto akurat decyduje się na kupno przy przelotówkach?!), a każda pora roku dostarcza nowych wrażeń.
muffinki korzenne z jabłkami i posypką migdałową
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 0,5 szkl. mąki razowej,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 szkl. mleka,
- 0,5 szkl. maślanki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajo,
- 2 średnie jabłka,
- 1 garść migdałów w plasterkach,
- brązowego cukru
sypkie wymieszać z sypkimi, płynne z płynnymi. niestarannie połączyć oba dodając pokrojone w kostkę jabłka. foremki wypełnić prawie do pełna. posypać migdałami i brązowym cukrem . piec przez 20 min. w 190 st.C.