szwedzka surówka z buraczków marynowanych

Pozostając w klimacie kuchni skandynawskiej mam dziś przepis na szwedzką surówko-sałatkę z iście skandynawskim podejściem do buraków. Kiedyś podawałam duński przepis na syltede rødbeder, które używane są do przygotowywania kanapek smørrebrød.

Przy okazji chyba pierwszy raz w życiu kupiłam słoik marynowanych buraków, bynajmniej nie z powodu ich braku w domu. Tata przygotowuje buraczki takie zwykle do maksymalnie 2 cm wielkości. Wiedząc ile je obiera, serce by mnie bolało tak po prostu je tarkując.

kuchnia skandynawska, jabłka, ogórek konserwowy,

szwedzka sałatka z buraczków

  • 1 słoik buraczków marynowanych,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 jabłko,
  • tarty chrzan do smaku,
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, cukier

Buraki osącz, jeśli nie są tarte to pokrój je w kostkę, jak i jabłko oraz ogórek. Polej śmietaną wymieszaną z chrzanem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *