dziś propozycja czegoś lekkiego na kanapki – pasztet kaszowo-fasolowy. ma bardzo fajną konsystencję, która umożliwia i pokrojenie w plastry i lekkie rozsmarowanie, jeśli się go nie przesuszy.
inne pasztety wegetariańskie:
– pieczarkowy,
– soczewicowo-dyniowy
pasztet z kasz i fasoli
- 100 g kaszy gryczanej,
- 100 g pęczaku,
- 2 szkl. białej fasoli,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- 3 jajka
- 100 g płatków owsianych,
- 2 łyżki majeranku*,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
oba rodzaje kasz oraz fasolę ugotować oddzielnie. drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. dodać pozostałe warzywa starte na tarce jarzynowej i dusić do miękkości. wszystko ostudzić i zmielić na drobnych oczkach maszynki. dodać płatki owsiane i jajka, dobrze przyprawić. przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. piec około godziny w 180 st. C, aż się wierzch ładnie przyrumieni.
* majeranek można zastąpić innymi ziołami