zapiekanka a la quiche

quiche jest wytrawnym plackiem z kruchego ciasta, z warzywnym nadzieniem zalanym masą jajeczną. zamiast ciasta użyłam ryżu i powstała zabawna zapiekanka.

ryż, brokuły, jajka, papryczka chilli

quiche brukołowo-ryżowy

  • 2 szkl. ugotowanego ryżu (może być mniej),
  • 1 brokuł,
  • 2 duże jajka,
  • 1 szkl. tłustego mleka,
  • 0,5 szkl. ostrego sera,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, osączyć. jajka ubić z mlekiem, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić solą i pieprzem. 1/4 płynu wymieszać z ugotowanym ryżem. wyłożyć nim naczynie do zapiekania, formując wyższe brzegi. piec 10 minut w 180 st. C. brokuły wyłożyć na podpieczony spód. papryczkę pokroić w cienkie plasterki, rozsypać po brokule. zalać masą jajeczną i piec 35-40 minut, do zrumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut przed krojeniem.

ugotowany ryż, spód zapiekanki

2 szklanki ryżu dały bardzo grube ścianki. myślę, że nawet zmniejszając jego ilość o połowę zapiekanka nic nie straci.

ryż, brokuły, chilli, jalapeno

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *