do wykonania tej zupy musiałam sobie przypomnieć wzór na objętość walca! mama koleżanki nie wiedziała ile zupy wychodzi z garnka, w którym gotuje, więc podała jego wymiary. pozostałe miary też były podobnie precyzyjne, ale gdy zabrałam się za gotowanie, postawiłam obok garnka wagę i już szybko poszło ustalenie właściwych proporcji.
wigilijna zupa grzybowa
- 30 g suszonych grzybów,
- 30 dkg pieczarek,
- 75 g masła + 2 łyżki masła do usmażenia pieczarek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 mała śmietana kremówka,
- sól,
- pieprz
Suszone grzyby zalać 3 litrami wody i pozostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia wodę zlać do drugiego garnka uważając, żeby pozostawić na dnie osad z ewentualnym piaskiem. Grzyby pokroić i wrzucić do przelanej wody. Gotować do miękkości. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać do ugotowanych grzybów. Z pozostałego masła i mąki zrobić dość gęstą zasmażkę. Rozprowadzić dokładnie szklanką zupy, tak żeby nie było grudek i wlać do pozostałej zawartości garnka. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać śmietankę.