rosół inaczej

każdy ma swój sposób gotowania i każdy jest dobry, także samego przepisu na niego nie podaję ponownie. w poniższych linkach znajdziecie różne sposoby jego wykonania, jednak, to co jest w nich najważniejsze to dodatki, które powodują, że ta najpopularniejsza niedzielna zupa zyskuje zupełnie nowe oblicze. rosół, więc wystąpił już w wersji:
żydowskiej z kulkami z macy,
cytrynowej z dopalaczami,
z wątróbką

rosół, bulion, makaron, orzo, szpinak, klopsiki

rosół ze szpinakiem i klopsami

  • 1 szkl. makaronu orzo (kształt ryżu),
  • 2 l rosołu drobiowego,
  • 15 dkg szpinaku w liściach,
  • 1 ząbek czosnku

klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa drobiowego,
  • 1- łyżeczki suszonego lubczyku,
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie zmiażdżony mały ząbek czosnku,
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia,
  • olej do smażenia

mięso wyrobić z przyprawami i odstawić na pół godziny. po tym czasie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. obtaczać je w mące i rumienić na oleju. gotowe zdejmować z patelni i odkładać pod przykrycie. ugotować makaron. 
do gotującego się rosołu dodać posiekany czosnek, gotowe klopsiki i gotować razem ok. 5 minut. następnie dodać szpinak i gotować go tylko tyle, żeby nie był surowy. podawać tak, by wszystkie składniki znalazły się na talerzu, bo wtedy wygląda to bardzo sympatycznie.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *