wrapy, tortille, burrito i inne zawijaski

Kiedy na urodziny córki szukałam pomysłu na coś niesłodkiego, urządziłam jej przesłuchanie, co podaje się u koleżanek. Królowała pizza, a kanapki były passé. Wtedy przypomniała mi się radość z prostego wrapa, na którego młodą nakłoniłam, gdy musiałyśmy coś zjeść Macu. To nic, że od składu kanapki różni je jedynie użyte pieczywo, ważny był wygląd i to, że na co dzień nie są dostępne.
W wersji imprezowo-karnawałowej, zwiniętą tortillę pokrójcie w 1,5 cm plasterki i takie ślimaczki ułóżcie na talerzu (to podpatrzone na ostatniej imprezie).
jeśli zastanawiacie się, co jeszcze można zrobić z tortilli, to polecam:
flautasy 
– quesadille z chili con carne lub sałatką caprese
– wrapy z pulled pork 

– wrapy z kurczakiem i dżemem 

wrapy,tortille,burrito,menu karnawałowe,

wrapy a’la mconald’s – składniki:

  • 8 placków tortilli,
  • 8 liści sałaty,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 2 piersi kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka (1/3 łyżeczki ostrej papryki, po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, oregano, suszonego czosnku)
  • olej

sos tysiąca wysp – składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • szczypta chili

Pierś kurczaka natrzyj mieszanką przypraw i usmaż na rumiano. Odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój w słupki. Ogórek obierz ze skórki i pokrój w słupki. Pomidora w półplasterki. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj każdy placek tortilli. Na to ułóż sałatę. Na 1/3 rozłóż pokrojonego kurczaka, ogórek i pomidora. Zwijaj od strony nadzienia. 

Żeby zapobiec wysunięciu się dołem nadzienia, każdego wrapa owinęłam w papier śniadaniowy i związałam sznureczkiem. 

Komentarze archiwalne (1)

paula95.5 2 lata temuzawijaski są najlepsze 😀

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *