to będzie krótka pieśń pochwalna kolei śląskich! wybraliśmy się na wycieczkę pociągiem szlakiem „opowieści nieobecnych”, z wieloma przesiadkami kolejką podmiejską. trochę mnie przerażała perspektywa plastikowych siedzeń, smrodu papierosów i pociągowego wc. to co podjechało na peron spowodowało, że paszcza mi się rozwarła.
źródło: Koleje Śląskie
źródło: intercityprzemo.flog.pl
źródło: gazeta.pl
źródło: dariusz79
trasa wycieczki wiodła:
Katowice – Gliwice
Gliwice – Zabrze
Zabrze – Katowice
Katowice – Sosnowiec
Sosnowiec Gł. - Dąbrowa Górnicza
Dąbrowa Górnicza – Będzin miasto
Będzin Miasto – Katowice
a pod spodem widniała kluczowa informacja: „ZABRAĆ PROWIANT!!!”. w imię tego postanowiłam wypróbować przepis mikimamy
bułeczki z fetą i suszonymi pomidorami
4 szklanki mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 50 g miękkiego masła, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko i 1 żółtko, 1 białko z łyżką mleka do posmarowania wierzchu, 1 łyżeczka soli
nadzienie: 25 dkg fety, 10 suszonych pomidorów z oliwy, małe opakowanie zielonych oliwek, 1-2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka ziół do pizzy
drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. dodać do pozostałych składników, przy czym masło dodać na końcu i wyrobić ciasto. ostawić przykryte w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
oliwki i pomidory posiekać, wymieszać z pokruszoną fetą i ziołami do pizzy. jeśli składniki same się nie połączą, dodać oliwę z pomidorów.
ciasto podzielić na 16 części. każdą rozwałkować i układać na nim porcję farszu, po czym starannie skleić. bułeczki ułożyć w dość dużych odstępach od siebie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. wierzchy posmarować pozostawionym białkiem z mlekiem, można posypać sezamem lub czarnuszką. piec ok. 25 min. w 180 st.C.