makaron z kalafiorem

najczęstszym sposobem wykorzystania kalafiora jest chyba zupa i on sam polany masełkiem z tartą bułeczką. pamiętam ile naszukałam się jakieś 10 lat temu, zanim znalazłam jakąś z nim sałatkę. teraz ludzie jakoś śmielej próbują go łączyć z innymi składnikami i nie powiem, żeby to nie były udane eksperymenty. w związku z czym dziś łączę kalafiora z czymś nie do końca nowym – z makaronem (pierwszym podejściem było bucatini z kalafiorem i rodzynkami).
zwykle staram się, by przepisy makaronowe należały do tych najszybszych, ale tym razem tak nie będzie. jego czasochłonność całkowicie zostaje potem zrekompensowana, kiedy nie sposób się od niego oderwać 🙂

inne przepisy z kalafiorem:
zupa krem z kalafiora z chrzanem,
kotlety kalafiorowe, 
sałatka z kalafiora, 
– sałatka z pieczonych warzyw,
kalafior po wiejsku, 
bucatini z kalafiorem i rodzynkami, 
zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana

penne, kalafior, oliwki, pomidory

penne z kalafiorem

  • 0,5 kg penne,
  • 1 duża główka kalafiora,
  • 1 duża cebula,
  • 3 kromki czerstwego chleba,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki anchovies,
  • garść czarnych oliwek,
  • 0,5 kg pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz

chleb bez skórki pokruszyć i lekko zrumienić na oliwie, usunąć z patelni. na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane anchovies, dusić, aż cebula będzie miękka. zdjąć z patelni. na patelnię wlać kolejną porcję oliwy i wrzucić na nią grubo posiekanego kalafiora. rzadko mieszać, aby lekko się zrumienił. przyprawić solą i pieprzem. dodać pokrojone w kostkę pomidory, w plasterki oliwki i odłożoną wcześniej cebulę, wymieszać i dusić razem, aż kalafior będzie miękki. dodać koncentrat i dusić na małym ogniu. ugotowany makaron wymieszać z kalafiorem. posypać okruszkami chleba i posiekaną natką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.