wytrawny pomidorowy małpi chleb

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na „małpi chleb„, czyli malutkie cynamonowe bułeczki. Tym razem przygotowałam ich wytrawną wersję, w dodatku wracając do pierotnego sposobu pieczenia, czyli na dużej patelni. Jeśli takiej nie macie spokojnie można wykorzystać do tego celu tortownicę.

bułeczki, wypieki, pieczywo, na śniadanie,

wytrawny pomidorowy małpi chleb

ciasto

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 3 łyżki tartego parmezanu

sos pomidorowy

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po 0,5 łyżeczki: suszonego oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu, słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 łyżeczki cukru

Na rozgrzanej oliwie smaż zmiażdżony czosnek i przyprawy przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i cukier. Smaż i mieszaj przez kilka minut, aż będzie miał kolor ciemnoczerwony (nie przejmuj się, że sos nie jest jednorodny). Odstaw do ostudzenia. Do szklanki ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut, aż pojawi się na powierzchni piana. Do dużej miski przesiej 1 szklankę mąki, dodaj sól i oliwę, a następnie rozpuszczone drożdże. Mieszaj całość łyżką i dosypuj po 0,5 szklanki mąki. Kiedy już nie będziesz mógł mieszać, przenieś ciasto na stolnicę i zacznij je wyrabiać rękoma, co jakiś czas dosypując kolejną partię mąki, aż z ciasta utworzy się gładka kula. Odstaw ją na 5 minut. Następnie spłaszcz ją na grubość ok. 2,5 cm i ostrym nożem pokrój na takiej samej wielkości kawałki. Umieść je w misce, polej sosem pomidorowym i posyp serem. Delikatnie wymieszaj, jeśli się jakieś kawałki ciasta posklejają, to je oddziel. 22 cm patelnię lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim poukładaj luźno ciasto i odstaw na godzinę lub do dwukrotnego zwiększenia wielkości. Piecz w 175 st. C przez 25-30 minut, aż się wyraźnie przyrumieni. Lekko przestudź przed podaniem.

Wyrastanie nocne

Patelnię lub tortownicę włóż do dużej reklamówki i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij ją godzinę przed pieczeniem, by ciasto osiągnęło temperaturę pokojową. Piecz, jak powyżej.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *