nie jest to jedyny słuszny przepis na frittatę. do jej przygotowania można wykorzystać inne warzywa i sery i uzyskiwać zupełnie nowe smaki.
frittata z fasolką szparagową i fetą
- 2 garści fasolki szparagowej,
- 1 duży pomidor,
- 1 duży zabek czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 3 jajka,
- 10 dkg fety,
- 2 łyżki wody,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
fasolkę pokroić z 3-4 cm kawałki, pomidora w ósemki, czosnek w plasterki. wrzucić je na rozgrzany olej w głębszej patelni. smażyć pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. natkę drobno posiekać i dodać do roztrzepanych z wodą jajek. doprawić je solą i pieprzem. warzywa na patelni w miarę równomiernie rozłożyć. na ich powierzchni ułożyć pokrojoną w plastry fetę. wlać jajka i nie mieszając smażyć, aż brzegi będą przyrumienione, a powierzchnia będzie się lekko ruszać. można patelnię wstawić na 3-4 minuty do piekarnika z włączoną funkcją grill (uwaga na plastikowe rączki patelni) lub zdjąć z ognia i po przykryciu pokrywką pozostawić na 5 minut.