co mówi moje dziecko z rana, zaraz po otwarciu oczu? – a na obiad zrób makaron z sosem pomidorowym. tłumaczę, że wczoraj była pomidorowa, więc może jakiś inny sos, może z tuńczyka i brokułów. – nie ze szpinaku.
zapiekanka makaronowo-szpinakowa
- 50 dkg penne,
- 40 dkg mrożonego szpinaku,
- 20 dkg pieczarek,
- 20 dkg wędzonego boczku,
- 2-3 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 10 dkg startego sera żółtego,
- sól, pieprz,
- oliwa
na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki, w kostkę boczek i posiekany czosnek. gdy pieczarki będą usmażone dodać pokrojone w ćwiartki, obrane ze skórki. dusić aż szpinak się rozmrozi i zagotuje, przyprawić. ugotować makaron, wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. polać jogurtem lekko posolonym wymieszanym z jajkami i posypać serem. zapiekać ok. 30 min. w 180 st.C.