co mówi moje dziecko z rana, zaraz po otwarciu oczu? – a na obiad zrób makaron z sosem pomidorowym. tłumaczę, że wczoraj była pomidorowa, więc może jakiś inny sos, może z tuńczyka i brokułów. – nie ze szpinaku.

zapiekanka makaronowo-szpinakowa
- 50 dkg penne,
 - 40 dkg mrożonego szpinaku,
 - 20 dkg pieczarek,
 - 20 dkg wędzonego boczku,
 - 2-3 pomidory,
 - 2 cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 duży kubek jogurtu naturalnego,
 - 2 jajka,
 - 10 dkg startego sera żółtego,
 - sól, pieprz,
 - oliwa
 
na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki, w kostkę boczek i posiekany czosnek. gdy pieczarki będą usmażone dodać pokrojone w ćwiartki, obrane ze skórki. dusić aż szpinak się rozmrozi i zagotuje, przyprawić. ugotować makaron, wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. polać jogurtem lekko posolonym wymieszanym z jajkami i posypać serem. zapiekać ok. 30 min. w 180 st.C.

															