żółte szaleństwo

dziś po południu wracając z pracy wciągałam chłodno-wilgotny zapach liści. deptałam po nich korzystając z dnia wolnego wszystkich okolicznych dozorców. to jedna ze szczególnych przyjemności tej pory roku. inną jest wysyp dyń.

szczypior, śmietana, sos, pasta

sos dyniowy z makaronem

  • 0,5 kg makaronu razowego,
  • 0,5 kg dyni,
  • 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: curry lub garam masala
  • opcjonalnie: ser do posypania

szczypiorek kroimy drobno, jeśli jest z cebulkami, to cebulki szklimy i do nich wrzucamy dynię, przyprawiamy. dusimy tak długo aż się rozpadnie (można pomóc jej trochę). dodajemy sam szczypior i śmietanę. chwilę podgrzewamy i mieszamy z ugotowanym makaronem

janiolka, sobota, 28 października 2006

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *