zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z musem jabłkowym

kuchnia szwajcarska bardziej mi się kojarzy z czekoladą i fondue niż z ziemniakami i makaronem. dlatego oczywiście postanowiłam spróbować tej nieoczywistej zapiekanki, którą w dodatku podaje się z musem jabłkowym!

ziemniaki, jabłka, makaron, ser żółty, zapiekanka, kuchnia szwajcarska 

älplermagronen

  • 0,5 kg obranych ziemniaków,
  • 25 dkg makaronu (prosto zakończonych rurek),
  • 25 dkg wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 dkg żółtego sera (najlepiej emmentalera),
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 1 szkl. śmietany,
  • sól, pieprz

mus jabłkowy

  • 2 jabłka
  • 0,5 papryczki chilli (opcjonalnie),
  • cukier do smaku

ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. makaron ugotować oddzielnie. boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni i dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. gdy zacznie robić się szklista dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. następnie wymieszać cebulę z boczkiem z ziemniakami. i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. na ziemniakach ułożyć makaron. śmietanę wymieszać z mlekiem i dobrze przyprawić solą z pieprzem. ser zetrzeć na tarce, obsypać nim dokładnie makaron. polać wierzch śmietaną i zapiekać 20-25 minut w 180 st. C.
przygotować mus jabłkowy: obrane jabłka pokroić w plasterki. podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 10-15 minut, aż się rozpadną. jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to można do jabłek dodać pół papryczki chilli, które przed podaniem trzeba z musu wyjąć. a jeśli jabłka są zbyt kwaśne można mus lekko posłodzić. 

makaron, ziemniaki, ser, jabłka, kuchnia szwajcarska 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *