w poniedziałek byłam na ciekawych warsztatach kulinarnych organizowanych przez WWF Polska, których tematem przewodnim były ryby i problem zrównoważonego rybołówstwa. o samych warsztatach napiszę wkrótce, dziś tylko krótki komentarz do zakupów wymienionych w przepisie ryb.
w sklepie nie kierowałam się czymś szczególnym, akurat pstrąg łososiowy był w promocji. myślę, że kryterium cenowym nie tylko ja się kieruję. przypadek trafił, że wzięłam rybę, której opakowanie oznakowane było niebieskim certyfikatem MSC. warto zwrócić na to uwagę. ale że nie zawsze w sklepach ryby są w opakowaniach, wtedy polecam mieć ze sobą małą ściągawkę, dzięki której na bieżąco można sprawdzić, których gatunków nie należy kupować, które są dozwolone, a które wręcz zalecane. ściągę do portfela znajdziecie pod przepisem.
ryba zapiekana na soczewicy
- 60 dkg filetu z pstrąga łososiowego/tęczowego lub łososia hodowlanego lub łososia pacyficznego,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 4 łyżeczki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka zielonej soczewicy,
- 2 plastry boczku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 0,5 średniej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła,
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera naciowego
Rybę pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Opłukaną soczewicę zalej 4 szklankami wody i gotuj około 20 minut (ma pozostać twardawa), osącz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż w rondlu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek i smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj masło, pokrojoną w kostkę marchew i seler, 1 szklankę wody i gotuj przez 5 minut. Przypraw pieprzem i solą. Do boczku z warzywami dodaj soczewicę i duś razem na małym ogniu, aż będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Rybę ułóż na płaskiej stronie. Wypukłą posmaruj musztardą. Następnie posyp bułką tartą i dociśnij ją ręką. Na patelni rozgrzej olej i układaj rybę panierką do dołu. Po 2 minutach delikatnie, tak by nie oderwać panierki, obróć na drugą stronę i smaż przez 1 minutę. Jeśli rondla z soczewicą nie można wstawiać do piekarnika, to przełóż jego zawartość do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu soczewicy ułóż rybę i wstaw naczynie do piekarnika na 4-5 minut.