tort kanapkowy z łososiem – bufet sylwestrowy na zimno

Mistrzami tortów kanapkowych są dla mnie Szwedzi. Konkurować z nimi nie będę, ale nie mogłam sobie odmówić spróbowania przygotowania go osobiście. Dziś proponuję taki tort do bufetu sylwestrowego, ale gdy jest ciepło, to takie schłodzone kanapki bardzo przyjemnie się je również z samego rana. 

3 najważniejsze zasady:
1. Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu tortu kanapkowego 
jest formowanie go od razu na półmisku na, którym będzie podany. Bardzo ciężko go później przemieszczać.
2. Przy wyborze składników środka nie musicie się ograniczać do podanych przeze mnie propozycji.
3. Jeśli zamiast pieczywa tostowego chcesz wykorzystać chleb foremkowy, to musisz z niego okroić skórkę.

kuchnia skandynawska, przystawka, zimny bufet, szwedzki stół,

tort kanapkowy 

  • 12 kromek pieczywa tostowego, 
  • 2 ogórki
, 
  • 200 g wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby, 
  • 1 duży pęczek
 koperku,
  • 3 korniszony, 
  • 3 jajka ugotowane na twardo , 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 800 g twarożku, 
  • 200 g gęstej śmietanki kremówki, 
  • 1 łyżka chrzanu, 
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • dekoracje: świeży ogórek, koperek, rzodkiewka, plastry jajka, łosoś

Odetnij kilka plastrów ogórka, z pęczka koperku odłóż kilka gałązek do dekoracji. Resztę ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, przełóż na sito i odsącz. Łososia, koperek, korniszony i jajka posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do serka dodaj śmietankę, wymieszaj i podziel na cztery części. Pierwszą wymieszaj z łososiem i połową koperku. Drugą z ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzecią z jajkami i korniszonami, czwartą z chrzanem. Masy dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ułóż pierwszą warstwę z 3 kromek pieczywa na paterze, na której masz zamiar podać tort. Posmaruj ją masą jajeczną, na niej ułóż drugą warstwę pieczywa i posmaruj masą łososiową, trzecią warstwę posmaruj masą ogórkową, czwartą masą chrzanową, którą posmaruj też boki tortu. Tort kanapkowy udekoruj posiekanym koperkiem, plasterkami ogórka oraz tym na co masz ochotę. Odstaw tort do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem pokrój w plastry.

Zerknij tutaj rónież:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *