Było bardziej fit, to teraz dla równowagi coś cięższego, ale przydatnego zimą, kiedy trochę kalorii więcej nam nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że będziemy podlewać całość piwem, które wieprzowina naprawdę lubi. Żeberka wychodzą pierwsza klasa. Aromat piwa będzie bardziej wyczuwalny lub mniej, w zależności od tego, jakie piwo wybierzecie.
żeberka duszone w piwie
- 1 kg żeberek,
- 1 średnia żółta cebula,
- 3 marchewki,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 szklanki ciemnego piwa,
- 1 szklanka rosołu wołowego,
- sól, czarny pieprz,
- 2 łyżki oleju
Żeberka podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem i odstaw na godzinę. Następnie obsmaż na oleju po 3 minuty z każdej strony. Odstaw pod przykryciem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę. Smaż przez 2 minuty. Razem z żeberkami ułóż w naczyniu do zapiekania. Na patelnię wlej szklankę piwa, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna, przelej do żeberek. Wlej pozostałe piwo i rosół. Wstaw do rozgrzanego do 150 st. C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 2 godziny. Odkryj naczynie i piecz jeszcze 30 minut, tak by sos odparował. Jeśli sos będzie nadal rzadki, to można go zredukować gotując w garnku na kuchence. Podawaj żeberka polane sosem.