najbardziej w tej zupie podoba mi się jej nieoczywista konsystencja – rzodkiew mimo gotowania pozostaje chrupiąca.
zupa z białej rzodkwi i szpinaku
- 30 dkg łopatki wieprzowej,
- 2 duże białe rzodkwie,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 średnie cebule,
- 25 dkg szpinaku (może być mrożony),
- 1 zielona papryka,
- 1/4 selera,
- 10 ziaren jałowca,
- 3 łyżeczki suszonego estragonu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 3 łyżeczki soku cytryny,
- olej do smażenia,
- jajka ugotowane na twardo,
- sól, pieprz
wieprzowinę pokroić w niedużą kostkę. seler i paprykę pokroić drobno. jałowiec zmiażdżyć i razem z mięsem, selerem i papryką umieścić w szybkowarze. zalać tylko taką ilością wody, by wszystko przykryła. gotować 20 minut. cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. smażyć razem przez 5 minut. dodać startą na dużych oczkach rzodkiew i szpinak. wszystko przełożyć do szybkowaru. doprawić, zamknąć szczelnie i gotować jeszcze 10 minut.
podawać z jajkami na twardo.