zielona zupa z białej rzodkwi

najbardziej w tej zupie podoba mi się jej nieoczywista konsystencja – rzodkiew mimo gotowania pozostaje chrupiąca.

zupa ze szpinaku i białej rzodkwi

zupa z białej rzodkwi i szpinaku

  • 30 dkg łopatki wieprzowej, 
  • 2 duże białe rzodkwie, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 25 dkg szpinaku (może być mrożony), 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1/4 selera, 
  • 10 ziaren jałowca, 
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 3 łyżeczki soku cytryny, 
  • olej do smażenia, 
  • jajka ugotowane na twardo, 
  • sól, pieprz

wieprzowinę pokroić w niedużą kostkę. seler i paprykę pokroić drobno. jałowiec zmiażdżyć i razem z mięsem, selerem i papryką umieścić w szybkowarze. zalać tylko taką ilością wody, by wszystko przykryła. gotować 20 minut. cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. smażyć razem przez 5 minut. dodać startą na dużych oczkach rzodkiew i szpinak. wszystko przełożyć do szybkowaru. doprawić, zamknąć szczelnie i gotować jeszcze 10 minut.
podawać z jajkami na twardo.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *