zupa rybna z kluseczkami francuskimi

sobotni wieczór spędziłam w hotelu Poziom511 na spotkaniu z Karolem Okrasą. bardzo podobało mi się kilka połączeń smakowych, np. zupa rybna z sokiem z kiszonej kapusty, o innych wkrótce napiszę. a mimo że dzisiejszy przepis na zupę rybną, soku nie zawiera, to poszerza paletę kolorystyczną zup (bo przypominam, że dwa lata temu proponowałam żółtą zupę rybną z grzankami). 

karp, cebula, czosnek, kluski francuskie

francuska zupa rybna

  • 2 l wywaru jarzynowego z pietruszki i selera,
  • 2 głowy karpia, ich szkielety i płetwy,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz

Do gorącego wywaru jarzynowego włóż ryby i gotuj około 2 godzin. Wywar przecedź. Cebulę pokrój drobno i dodaj do zupy, gdy będzie miękka zmiksuj ją. Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przesmaż na oleju. Dodaj do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

kluski francuskie

  • 2-3 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • mąka pszenna
Utrzyj masło z odrobiną soli i żółtkami. Połącz z białkami ubitymi na sztywną pianę i taką ilością mąki, aby ciasto było dość gęste. Łyżeczką do herbaty zanurzaną każdorazowo we wrzątku wkładaj nieduże kluseczki. Gotuj około 3 minut, a potem wyjmij łyżką cedzakową i nakładaj od razu do talerzy, w których podawana będzie zupa.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.