bardzo dobre połączenie smaków, a przy okazji sposób na zagospodarowanie ogromnej ilości botwinki.
botwinka z soczewicą
3 łyżki oleju, 2 małe cebulki, 2 małe marchewki, kilka ząbków czosnku, pół szklanki soczewicy, 1 l wywaru warzywnego, 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze, 2 łyżeczki octu balsamicznego, sól, pieprz, ewentualnie śmietana
w dużym rondlu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem z grubymi plastrami młodej marchewki, zmiażdżonym czosnkiem oraz, jeśli botwinka była z buraczkami, pokrojonymi w cienkie plasterki buraczkami. poddusić chwilę po czym dodać soczewicę i zalać wywarem. botwinę drobno posiekać i dodać do zupy. gotować pod przykryciem ok. półgodziny (do miękkości soczewicy). przyprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem. zagotować. można podać z kwaśną śmietaną.
źródło: ugotuj.to