nie na każdym wielkanocnym stole pojawia się barszcz biały, czy żurek. Dlatego też spokojnie ten przepis można wykorzystać każdego innego dnia. Skąd wziąć serwatkę? Najłatwiej ją uzyskać przy produkcji sera. Jest jej taka ilość, że jeśli wiecie, że ktoś go robi, to śmiało proście, bo z 9 litrów mleka pozostaje 7-8 litrów serwatki do zagospodarowania.
żurek na serwatce
- 3-4 l serwatki,
- 0,5 l zakwasu na żurek lub barszcz biały,
- 150 g wędzonej szynki lub boczku,
- 150 g pieczarek,
- 1 szkl. śmietany,
- liść laurowy,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju
Szynkę pokrój w paseczki, boczek w kostkę i przesmaż je na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy będą usmażone wlej serwatkę. Zagotuj, dodaj zmiażdżony czosnek i zahartowaną śmietanę. Delikatnie podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem.