Najpiękniejsze miejsce na świecie, przepraszam, na śląsku! Tak mnie ten artykuł rozbawił, że w zasadzie jestem w stanie przyjąć pierwszeństwo globalne. W tej intencji podaję fantastyczny przepis na zupełnie inną grzybową – na żurek grzybowy. Oczywiście taki zestaw mogła wymyślić tylko nasza przyszywana babcia, której już kiedyś zupę pieczarkową podawałam.
żurek grzybowy – składniki
- bulion warzywny,
- podgrzybki,
- por,
- masło,
- ukiszony zakwas na żurek,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- śmietana
Bulion ugotować z tradycyjnego zestawu włoszczyzny. Można wrzucić kawałek wędzonego boczku, aczkolwiek nie jest niezbędny. Pora udusić z podgrzybkami na maśle, po czym dodać do bulionu. Wlać żurek, zagotować, dodać śmietanę i przyprawić.
wersja ekskluzywna
Zamiast żurku dodajemy białe wytrawne wino i sok z cytryny