prosty gyros lub kebab w picie

kebab, kebap, gyros, pita,

Dlaczego użyłam nazwy i gyros i kebab? Grecki gyros wywodzi się od tureckiego kebaba. Przy czym, o ile Grecy wykorzystują do jego wykonania m.in. wieprzowiny, to muzułmanie pozostaną raczej przy innych rodzajach mięsa.

Tematem na dziś miała być kontynuacja wątku jedzeniowo-dzieciowego. Impreza nastolatków to nie to samo, co kinderbal. Już nie wystarczą kanapeczki w kształcie motylków i galaretki – łódeczki z żagielkiem. Mrocznym obiektem pożądania są fast foody i chipsy, których prozdrowotność jest, powiedzmy sobie, dość wątpliwa. Niby raz na jakiś czas nie zaszkodzą, ale można wykonać własne wersje i nie mieć dylematów moralnych.

W ubiegłym roku na urodzinach królowały wrapy a’la mconald’s. Co będzie w tym roku na imprezie nastolatek, jeszcze nie wiem, ale przetestowałam już prosty kebab w picie.

kuchnia turecka, kebap, kurczak, gyros,

gyros lub kebab w picie – składniki

  • 5-6 małych pit,
  • 300 g mięsa kurczaka,
  • 100 g pieczarek,
  • 4 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g kapusty pekińskiej,
  • 1 pomidor,
  • 0,5 ogórka szklarniowego,
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz

kebab lub gyros w picie – przepis

Kapustę pekińską, pomidora i ogórek pokrój w drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przegryzienia. Mięsko kurczaka pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z przyprawą gyros i odstaw na 10-15 minut. Pieczarki pokrój w plasterki. Mięso i pieczarki przesmaż na oliwie. Placki pita natnij długim nożem i podpiecz w piekarniku w 200 st. C przez 5-10 minut. Lub opiecz je w tosterze jeśli się tam zmieszczą. Do kieszonki, która się utworzy nakładaj surówkę i mięso. Podawaj od razu.

Komentarze archiwalne (3)

kpdwiejak 5 miesięcy temu|top3 moich dań:)

foodsi 5 miesięcy temu|Zgłodniałam!

janiolka 5 miesięcy temu|kpdwiejak, super 🙂
foodsi, koniecznie daj znać!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *