Kolacja w duchu halloween to co roku pewne wyzwanie. Nie przepadam za daniami, które wyglądają obrzydliwie same z siebie, a młodą cieszą takie pomysły ogromnie. Próbuję więc znaleźć estetyczne kompromisy… W ubiegłym roku walczyłam z purée ziemniaczanym, na którym miał się czaić pająk. Pajęczyna ze śmietany rozlała się po całej powierzchni i rodzina śmiała się, że to nie pająk, a krab. Wybrałam w tym roku coś prostszego – klopsiki z dekoracją udającą oczy – mam nadzieję, że ktoś to doceni 😉
Jeśli chcielibyście mniej dziecinną wersję tych klopsików, to posiekane oliwki wymieszajcie z mięsem. I zamiast w kanapkach, podajcie je z tradycyjnie przygotowywanym w Irlandii na halloween puree ziemniaczanym z kapustą.
kanapki z oczami – składniki:
- 12 małych bułek do hot dogów,
- 500 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 400 g passaty pomidorowej,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 8 zielonych oliwek,
- 3 oliwki czarne,
- sól, pieprz,
- 12 długich plastrów ogórków konserwowych lub pikli
kanapki z oczami – przepis:
Osączoną cieciorkę zmiksuj i wymieszaj z mięsem, jajkiem, ketchupem i sosem sojowym. Dopraw solą i uformuj 24 klopsiki. Zielone oliwki pokrój na 3 plasterki i po 2 plasterki wciśnij w każdego klopsika. Klopsiki piecz 20-30 minut w 200 st. C, aż się zrumienią. Sos pomidorowy podgrzej z posiekaną drobno bazylią, dopraw solą i pieprzem. Podgrzej bułki. Czarne oliwki pokrój na tyle drobno, by kawałeczki zmieściły się wewnątrz zielonych oliwek. Do każdej bułki włóż plastry ogórków konserwowych lub pikle, na to sos pomidorowy i po 2 klopsiki. Podawaj od razu.
Komentarze archiwalne (2)
-
kpdwiejak chyba idealne na dzisiejszy wieczór:)
-
Gość: [foodsi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl Świetny pomysł!