Pretekstem do powstania tej ciepłej sałatki makaronowej było gigantyczne fusilli, na które trafiłam w sklepie. Wydawało mi się, że każdy sos na nim zginie, więc postanowiłam połączyć go z wieloma składnikami pokrojonymi niezbyt drobno.
sałatka makaronowa z pesto paprykowym – składniki:
- 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich,
- 1 szklanka grzanek,
- 4 czerwone papryki,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki oliwy + 2 łyżki,
- sól, ostra mielona papryka,
- 500 g fusilli,
- 500 g dojrzałych pomidorów,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 szklanka liści bazylii
sałatka makaronowa z pesto paprykowym – przepis
Orzechy upraż na suchej patelni i odstaw do ostudzenia. Paprykę wstaw do piekarnika ustawionego na opcję grill i opiecz je, aż skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Włóż do torby foliowej i zostaw do ostygnięcia, a potem obierz ze skórki. Paprykę, sok cytryny, 1/4 szklanki uprażonych orzechów, czosnek zmiksuj z oliwą, dopraw solą i ostrą papryką. Pomidory sparz i ściągnij z nich skórkę, a następnie pokrój w grubą kostkę. Ugotuj makaron i wymieszaj go z pesto. Na 2 łyżkach oliwy zrumień grzanki wymieszane ze skórką z cytryny. Do makaronu dodaj pomidory, posyp grzankami, orzechami, parmezanem i porwanymi liśćmi bazylii.