W poniedziałek podałam pierwszy z przepisów dostarczonych przez koleżankę, na marynowane czereśnie, więc dziś pora na drugi. A na piątek planuję małą niespodziankę, która przyda się przy wszystkich przetworach, więc zachęcam do odwiedzin!
Mąż kupując zamówione przeze mnie czereśnie, dostarczył kilogram jasnych i kilogram ciemnych. Pierwszy przepis miał w zalewie kwasek cytrynowy i użyłam go do jasnych czereśni. Czereśnie straciły w nim całkowicie swoje rumieńce. Dlatego liczę, że po użyciu czerwonego wina, ciemne czereśnie, pozostaną nadal ciemne!
czereśnie marynowane w czerwonym winie
na około 4 słoiki o pojemności 500 ml lub 6 słoików 300 ml
- 1 kg czereśni z ogonkami
marynowane czereśnie – zalewa
- 450 ml wody,
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 200 ml czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g cukru,
- 6 goździków,
- 12 ziaren pieprzu,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 0,5 łyżeczki świeżego startego imbiru,
- otarta skórka z cytryny,
- 0,5 łyżeczki soli
marynowane czereśnie – przepis
Umytym czereśniom przytnij w połowie ogonki i ułóż je w słoikach. Goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Zagotuj wodę, dodajemy zmielone przyprawy i pozostałe składniki oprócz wina. Gdy się zagotują odstaw z ognia i dodaj wino. Zalej czereśnie w słoikach i zakręć pokrywki. Słoiki pasteryzuj w gotującej się wodzie około 20 minut od momentu zagotowania wody. Ostudź pod przykryciem.