przetwory z ogórków v. 3

zasadniczo nie robię przecieru ogórkowego, bo tarcie kiszonych ogórków nie jest jakoś szczególnie uciążliwe, ale w tej partii trafiło mi się dużo mało urodziwych sztuk, które jakoś trzeba było zagospodarować.

ogórki, przetwory, przecier

przecier z ogórków

  • 2 kg ogórków,
  • 1-1,5 łyżki soli kamiennej,
  • czosnek, chrzan, koper

umyte ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki. posolić i odstawić na 2 godziny. do każdego słoika (0,5 l) włożyć pół ząbka czosnku, 1/4 baldachu kopru i centymetrowy kawałek obranego chrzanu. na to nałożyć ogórki i uzupełnić sokiem, który z nich wypłynął. zakręcone słoiki odstawić na tacę, gdyż trochę z nich będzie wypływać.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *