czereśnie marynowane w czerwonym winie

W poniedziałek podałam pierwszy z przepisów dostarczonych przez koleżankę, na marynowane czereśnie, więc dziś pora na drugi. A na piątek planuję małą niespodziankę, która przyda się przy wszystkich przetworach, więc zachęcam do odwiedzin!

Mąż kupując zamówione przeze mnie czereśnie, dostarczył kilogram jasnych i kilogram ciemnych. Pierwszy przepis miał w zalewie kwasek cytrynowy i użyłam go do jasnych czereśni. Czereśnie straciły w nim całkowicie swoje rumieńce. Dlatego liczę, że po użyciu czerwonego wina, ciemne czereśnie, pozostaną nadal ciemne!

przetwory, marynaty, owoce, dodatek, do mięs,na zimę,

czereśnie marynowane w czerwonym winie

na około 4 słoiki o pojemności 500 ml lub 6 słoików 300 ml

  • 1 kg czereśni z ogonkami

marynowane czereśnie – zalewa

  • 450 ml wody,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 200 ml czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g cukru,
  • 6 goździków,
  • 12 ziaren pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki świeżego startego imbiru,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki soli 

marynowane czereśnie – przepis

Umytym czereśniom przytnij w połowie ogonki i ułóż je w słoikach. Goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Zagotuj wodę, dodajemy zmielone przyprawy i pozostałe składniki oprócz wina. Gdy się zagotują odstaw z ognia i dodaj wino. Zalej czereśnie w słoikach i zakręć pokrywki. Słoiki pasteryzuj w gotującej się wodzie około 20 minut od momentu zagotowania wody. Ostudź pod przykryciem.

RÓBMY PRZETWORY! 5.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *