Dziś również sałatka ze szparagami, ale ze zdecydowanie większą ilością lekkich składników. Taka sałatka to najlepszy obiad lub kolacja na gorące dni, która nie obciąży żołądka i dostarczy odpowiednich wartości odżywczych.
sałatka ze szparagów, cieciorki, ryby i jajek
- 500 g ugtowanych szparagów,
- 300 g ugotowanej cieciorki,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 200 g gotowanej ryby,
- 300 g dowolnej sałaty (może być mieszanka)
sos musztardowy
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz
Szparagi oprócz główek pokrój na 2, cm skośne kawałki, jajka na ćwiartki. Rybę porwij na kawałki 2 widelcami, a sałatę rękoma. Wymieszaj składniki sosu. Wszystkie składniki sałatki, oprócz jajek, wymieszaj ze sobą i sosem. Jajka ułóż z wierzchu.