Dziś kolejny przepis doprawiony świeżymi ziołami, i kolejny z flakami, i kolejny łączący flaki z fasolą, i kolejny zupełnie niestandardowy… Przepis na flaki z Eiwas znalazłam w starej książce pt. „Podroby”, z której mam ambitny plan przetestować wszystkie przepisy z działu flaki, ale trzymać się ściśle samych przepisów nie zamierzam, bo niektóre składniki budzą moje zastrzeżenia. Tak było np. w kwestii dodania tutaj kiełbasy parówkowej. Nie dodałoby to jakiegoś specjalnego smaku, więc podwoiłam ilość boczku wędzonego. Jeśli ktoś się boi, że zwiększy to ilość tłuszczu w daniu, to ma rację, ale nie jakoś oszałamiająco, bo w serdelkach tłuszcz jest również. Gdybym akurat miała dostęp do chorizo, to spokojnie zastąpiłabym nim i serdelki i boczek.
Poniżej znajdziecie linki do pozostałych przepisów, polecam wam łamanie schematów w kuchni, bo otwierają się zupełnie nowe obszary smaku:
– flaki po lwowsku,
– flaki po florencku,
– flaki po tulońsku,
– flaki po warszawsku
flaki z fasolą i papryką
- 1 kg flaków,
- 200 g wędzonego boczku,
- 250 g drobnej białej fasoli,
- 3 średnie cebule,
- 3 marchewki,
- 2 strąki słodkiej papryki,
- 100 ml koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz
Fasolę namocz około 12 godzin wcześniej, wodę z moczenia odlej, zalej świeżą i ugotuj ją na półmiękko. Flaki zalej zimną wodą, doprowadź je do wrzenia i odcedź. Ponownie wykonaj tę czynność, a następnie gotuj do miękkości. Boczek pokrój w drobną kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Smaż je razem na łyżce oleju, aż cebula zacznie się rumienić. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i w paski paprykę. Podduś chwilę razem, a następnie dodaj do miękkich flaków. Do flaków dodaj również fasolę i gotuj na małym ogniu całość, aż fasola będzie miękka. Na drugiej łyżce oleju przesmaż koncentrat pomidorowy. Rozprowadź go wywarem spod flaków, a następnie do flaków dodaj. Danie powinno mieć konsystencję zupy, więc jeśli jest gęste, to podlej gorącą wodą lub rosołem. Następnie wlej wino, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 15 minut.