Pierwszy raz grypa powaliła mi całą rodzinę równocześnie. Prawie przez 3 tygodnie po domu snuły się 3 zombie, których aktywność wzrastała po sygnale telefonicznym, przypominającym o połknięciu kolejnej tabletki lub wypiciu syropu. Dawno tak nam czas nie zwolnił. Mam nadzieję, że tak gruntowny odpoczynek przyniesie oczekiwane efekty i choróbsko poszło precz na dobre.
Teraz pora na wzmacnianie odporności od wewnątrz, czyli dobrym, zdrowym jedzeniem. Na pierwszy ogień sałatka z niesamowicie zdrową kaszą jaglaną.
sałatka curry z kaszy jaglanej z zielonymi warzywami
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
- 1 łyżka oleju,
- 1 nieduża cebula,
- 1,5 szkl. bulionu jarzynowego,
- 1 łyżka curry w proszku,
- 1 ugotowany brokuł (ok. 500 g),
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku,
- 1-2 ogórki kiszone,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz
Opłukaną na sicie kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Dodaj curry, a następnie osączoną kaszę. Smaż je chwilę razem, a następnie dolewaj po pół szklanki bulionu. Jeśli po dodaniu całego bulionu kasza będzie nadal twarda, podlej ją wrzątkiem. Zostaw do ostudzenia. Pokrój drobno ogórki kiszone i szczypiorek. Brokuł podziel na kawałki wielkości kęsa. Warzywa dodaj do kaszy, dopraw solą i pieprzem.