Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na „małpi chleb„, czyli malutkie cynamonowe bułeczki. Tym razem przygotowałam ich wytrawną wersję, w dodatku wracając do pierotnego sposobu pieczenia, czyli na dużej patelni. Jeśli takiej nie macie spokojnie można wykorzystać do tego celu tortownicę.
wytrawny pomidorowy małpi chleb
ciasto
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 szklanki mąki uniwersalnej,
- 3 łyżki tartego parmezanu
sos pomidorowy
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- po 0,5 łyżeczki: suszonego oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu, słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 0,5 łyżeczki cukru
Na rozgrzanej oliwie smaż zmiażdżony czosnek i przyprawy przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i cukier. Smaż i mieszaj przez kilka minut, aż będzie miał kolor ciemnoczerwony (nie przejmuj się, że sos nie jest jednorodny). Odstaw do ostudzenia. Do szklanki ciepłej wody dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut, aż pojawi się na powierzchni piana. Do dużej miski przesiej 1 szklankę mąki, dodaj sól i oliwę, a następnie rozpuszczone drożdże. Mieszaj całość łyżką i dosypuj po 0,5 szklanki mąki. Kiedy już nie będziesz mógł mieszać, przenieś ciasto na stolnicę i zacznij je wyrabiać rękoma, co jakiś czas dosypując kolejną partię mąki, aż z ciasta utworzy się gładka kula. Odstaw ją na 5 minut. Następnie spłaszcz ją na grubość ok. 2,5 cm i ostrym nożem pokrój na takiej samej wielkości kawałki. Umieść je w misce, polej sosem pomidorowym i posyp serem. Delikatnie wymieszaj, jeśli się jakieś kawałki ciasta posklejają, to je oddziel. 22 cm patelnię lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim poukładaj luźno ciasto i odstaw na godzinę lub do dwukrotnego zwiększenia wielkości. Piecz w 175 st. C przez 25-30 minut, aż się wyraźnie przyrumieni. Lekko przestudź przed podaniem.
Wyrastanie nocne
Patelnię lub tortownicę włóż do dużej reklamówki i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij ją godzinę przed pieczeniem, by ciasto osiągnęło temperaturę pokojową. Piecz, jak powyżej.