Pogoda zmusza do powrotu coraz bardziej rozgrzewających dań. Choć co prawda, to surowy, tak jak i czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, ale i jego dodatek w zupie dobrze zadziała na układ trawienny i jego procesy.
beskidzka zupa chrzanowa
- wędzone kości,
- 2-3 litry wody,
- marchewka,
- 4 ziemniaki,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki startego chrzanu (dodając taki ze słoiczka można użyć więcej),
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz
Zalej kości zimną wodą, zszumuj i gotuj około pół godziny. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, marchew pokrojoną w plasterki, ziemniaki w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodaj zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Śmietanę rozmieszaj z mąką, zahartuj łyżką gorącej zupy i wlej do garnka, przypraw solą i pieprzem i już nie gotuj.