słodkie ziemniaki zapiekane z suszonymi śliwkami, gratin

Mimo że w tym daniu dominują słodkie smaki to idealnie gra z pieczonym mięsem i sosem z jego pieczenia. Natomiast jeśli nie jecie mięsa, to świetnie będzie pasować choćby zwykła sałata z winegretem.

pataty, zapiekanka, słodkie ziemniaki,

gratin z batatów z suszonymi śliwkami

  • 3 duże bataty,
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 0,5 szkl. porto,
  • 100 g masła,
  • sól, pieprz

Śliwki podgrzej w porto, ostudź i odcedź, a następnie pokrój w plasterki. Obrane bataty pokrój w cieniutkie plasterki. Masło roztop. Posmaruj nim naczynie do zapiekania. Ułóż 1/3 ziemniaków, tak by plasterki zachodziły na siebie. Oprósz solą i pieprzem, posyp połową śliwek i skrop masłem. Ułóż następną warstwę z 1/3 batatów i śliwek postępując jak poprzednio. 3 część patatów jedynie przypraw i skrop resztą masła i jeśli zostało porto, w którym się moczyły śliwki, to również nim. Zapiekaj w 200 st. C przez 45 minut lub do momentu, gdy krawędzie się zrumienią.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *