rozgrzewająca zupa chrzanowa

Pogoda zmusza do powrotu coraz bardziej rozgrzewających dań. Choć co prawda, to surowy, tak jak i czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, ale i jego dodatek w zupie dobrze zadziała na układ trawienny i jego procesy. 

kuchnia beskidzka, proste potrawy, obiad, kuchnia polska,

beskidzka zupa chrzanowa

  • wędzone kości,
  • 2-3 litry wody,
  • marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki startego chrzanu (dodając taki ze słoiczka można użyć więcej),
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz

Zalej kości zimną wodą, zszumuj i gotuj około pół godziny. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, marchew pokrojoną w plasterki, ziemniaki w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodaj zmiażdżony czosnek i chrzan. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Śmietanę rozmieszaj z mąką, zahartuj łyżką gorącej zupy i wlej do garnka, przypraw solą i pieprzem i już nie gotuj.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *