Póki temperatury nie są za wysokie, nadal warto jeść gęste, rozgrzewające zupy. W tej urzekło mnie połączenie papryki z kapustą. Papryka dominuje smakowo, a czerwone pomidory pięknie przełamują kolorem zieleń kapusty i selera naciowego.
zupa jarzynowa
- 4 duże cebule,
- 2 zielone papryki,
- 1 puszka pomidorów lub 3 duże dojrzałe,
- 1 pęczek selera naciowego,
- 1 kg kapusty włoskiej,
- 1 l bulionu wołowego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju
Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smaż pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, aż cebula się zacznie karmelizować (około 30 minut). W dużym garnku do bulionu dodaj pokrojoną w paski kapustę i seler w plasterki. Zagotuj, następnie dodaj posiekane pomidory oraz cebulę z papryką. Na małym ogniu gotuj przez około godzinę. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta można dodać jeszcze bulionu lub wody.